Pong a împlinit jumătate de secol: cum a influențat Nintendo și Apple

de: Iulia Kelt
30 11. 2022

Acum exact 50 de ani, Atari lansa, cu mai puține surle și trâmbițe, Pong.

Practic, acesta nu a fost tocmai primul joc video creat vreodată și nici prima versiune originală a tenisului de masă în modul virtual, însă cele două decenii în care a fost pe val a dus la progrese semnificative pentru tehnologie, iar cei mai mari giganți de astăzi îi datorează succesul, se pare.

Totuși, Pong a pus „umărul” la industria timpurie a jocurilor video.

Atari a dat lovitura cu Pong

Lansat în 1972 de Atari, jocul a reușit să vândă mai bine de 8.000 de „dulapuri” arcade Pong. Câțiva ani mai târziu, versiunea pentru acasă a Pong avea să devină un succes monumental, Sears vânzând aproximativ 150.000 de unități din consola de care aveai nevoie pentru a juca jocul menționat anterior.

Evident, cifrele menționate mai sus, obținute din vânzări, sunt relativ modeste pentru standardele lui 2022, dar succesul Pong și Home Pong a oferit Atari resursele și expertiza necesare pentru a crea Atari 2600.

Consola de a doua generație a vândut mai bine de 30 de milioane de unități, iar asta înainte de sfârșitul anului 2004.

Luând în considerare toate aceste amănunte, Atari a dus-o destul de bine pentru un proiect care a fost menit să fie doar un exercițiu de antrenament pentru designerul Allan Alcorn, care avea 24 de ani la acea vreme și nu avea experiență anterioară în jocurile video.

Și dacă Pong nu ar fi existat, nici Nintendo nu ar fi luat avânt. În plus, pe atunci tinerii Steve Jobs și Steve Wozniak poate că nu ar fi ajuns să creeze Apple. În mod evident, tot acest „domino” al tehnologiei oferă o perspectivă interesantă asupra realității care ar fi putut să nu existe.

Firește, nu vom ști niciodată cu adevărat dacă, în lipsa Atari și a Pong, Apple și Nintendo ar fi lipsit, la rândul lor, din viețile noastre. Cu toate astea, simplul joc a schimbat modul în care ne-am raportat la industrie, se pare.